Preporučena Google reklama

subota, 21. rujna 2013.

Kačavenda doživio moždani udar

Penzionisani vladika zvorničko-tuzlanski Vasilije juče je doživio moždani udar, javila je Alternativna televzija pozivajući se na više izvora.


Kačavenda je hitno prevezen u Urgentni centar u Beograd gdje bi danas trebalo da bude operisan. Ljekari kažu da je svjestan i da komunicira sa okolinom, ali, kako saznaje ATV, za sada ne mogu da prognoziraju njegovo zdravstveno stanje.

Kako saznaje portal Istinito, moždani udar je uslijedio kao posljedica velike uzrujanosti. Naime, u četvrtak je povodom krsne slave Eparhije bačke vladika Vasilije služio liturgiju u Srbobranu. Liturgiji su prisustvovali episkop bački Irinej, vranjski Pahomije, miliševski Filaret, dalmatinski Fotije, bregalnički Marko, stobijski David, raškoprizrenski Teodosije, kruševaški David i jegarski Porfirije. Prije liturgije arhijerej budimljansko-nikšićki Joankije zatražio je da vladika Vasilije ne učestvuje liturgiji, što je episkop Irinej odbio. Ovo je izazvalo burnu reakciju, a navodno je Joankije izjavio da je "bruka i sramota" što je Vasilije uopšte prisutan u Srbobranu. Ovo je kod Vasilija izazvalo burnu reakciju i veliku uznemirenost, nakon koje je doživio moždani udar.

Sabor Srpske pravoslavne crkve je u maju trajno razriješio dužnosti dotadašnjeg vladiku zvorničko-tuzlanskog Vasilija. Prethodno su se u javnosti pojavili i videosnimci bludnih radnji na kojima je bio vladika Vasilije Kačavenda.

On je još 6. novembra 2012. godine zatražio da se usvoji njegova ostavka na mjesto episkopa iz zdravstvenih razloga, a Sinod ga je 22. aprila ove godine razriješio dužnosti.
Vladika Vasilije poslije silaska sa episkopskog trona povukao se u manastir Svete Petke koji je gradio po uzoru na ruske, na obodu naselja Pet jezera u Bijeljini.


(banjalukalive.com, MONDO)

Nema komentara:

Objavi komentar