Preporučena Google reklama

srijeda, 25. rujna 2013.

Film "OsnaŽena" u Domu omladine

U prepunoj sali Doma omladine u Beogradu, u petak, 20. septembra prikazan je film “OsnaŽena”.




“Kada su diskriminisani drugi – ćutimo. Kada se radi o nama – čudimo se ćutanju drugih.”

Ovaj film jedan je od rezultata Projekta “Osnaživanje mladih žena za praćenje vladinih politika iz oblasti rodne ravnopravnosti” koji su zajednički sproveli  World Vision, Međunarodna, humanitarna organizacija iz Irske, kancelarija u Tuzli, Infoteka, Udruženje građana Bosne i Hercegovine, Sigurna ženska kuća iz Podgorice, Crna Gora i DAH Teatar Centar za pozorišna istraživanja iz Beograda, Srbija.

Ovaj projekat  za cilj ima uspostavljanje regionalnog partnerstva organizacija civilnog društva iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore a koje će doprinosi primeni zakona, politika i akcionih planova vezanih za rodnu ravnopravnost.  Stotinak volontera iz sve tri zemlje primenom metodologije “Glas i akcija građana/ki” (Citizens Voice and Action – CVA) bavilo se utvrđivanjem transparentnosti usluga javnih ustanova koje su pristale na monitoring, i ukazivanjem na eventualne rodne stereotipe ili diskriminaciju, odnosno pozitivne primere promocije rodne ravnopravnosti. Projekat su finansijski podržali Evropska unija iz sredstava Instrumenta za predpristupnu pomoć (IPA) i World Vision iz Irske.

U okviru projekta koji je trajao od januara 2012. do avgusta 2013. godine organizovane su i umetničke radionice za učesnike/ce projekta koji su na kreativan način pratili čitav proces osnaživanja koji je na kraju rezultirao pripremom i distribucijom dokumentarnog filma “OsnaŽena”.



Ovaj film govori o jednom individualnom i kolektivnom aktivističkom “putovanju” i artikulaciji zahteva za ravnopravnost žena i muškaraca, za prekid ćutanja o malim i velikim, ponekad kobnim nesporazumima.

Iskustvo rada na projektu Maja Vujević, Umetnička direktorka projekta iz DAH Teatra, opisuje ovako:

Već godinama, i sama  umetnica, imam priliku da načinom i temama kojima se bavim u svom radu, postavljam pitanja i tako direktno učestvujem u drustvenim promenama, kako u svojoj sredini tako i globalno. Kada sam maštala o ovom projektu, kada sam razmišljala koja umetnička sredstva da koristim u radu sa  mladim ljudima čija profesija nije umetnost, odlučila sam se, da povežem teatar i film. Nalazim duboku vezu između njih. Osnovna, za mene u ovim okolnostima veza bila je da se najdublji i najličniji stavovi skoro uvek iskazuju neverbalno. Teatar kojim se bavim više od 20 godina me je tome naučio. A film govori kroz fotografiju, kadar, vrlo često mu ne treba reč.

Počinjali smo od teatrskih radionica, gde su mladi ljudi mogli da budu u sigurnom okruženju, u kome su bez mnogo priče mogli da se sretnu sa svojim mislima i stavovima radeći fizičke i vokalne vežbe. Pokušala sam da ih na ličnom planu kroz teatrske tehnike osvestim i osnažim. Takav rad nas je prirodno doveo do raznih priča na temu OSNAŽIVANJA, mogli smo da ih zapišemo, a onda kroz film uobličimo. Neverovatna je snaga platforme sa koje smo krenuli, jer je produkt bio više nego očekivan. U svakoj od partnerskih zemalja snimili smo po 3 kratka filma plus još jedan o samoj radionici.



Kada radite sa tako nadahnutim grupama, najmanje sto možete da uradite kao osoba koja vodi baš tu umetničku priču je da je apsolutno podržite i nađete mogućnost da se ona nastavi. U razgovoru sa Venitom Popović iz World Vision organizacije koja je bila velika potpora, vođa projekta, odgovorna za CVO treninge i logistiku, našle smo nacin da se snimi još jedan dugi dokumentarno/igrani film u kome su učestvovali svi polaznici projekta. Rodio se film “OsnaŽena”. U njemu je kroz sve segmnte učestvovalo vise od stotinak mladih kroz pisanje, igranje u njemu, snimanje, obradu, montažu, realizaciju u celini.

Volim da verujem da je svima njima ovo bilo inspirativno iskustvo, da će ih na tim krilima nositi bilo čime da se u životu bave. Znam da su spremni, da su osnaženi i da to seme mogu da podele i drugima. Ponosna sam na naš rad i osećam se još OSNAŽENIJOM no što sam bila na početku našeg projekta.


(cmv.org.rs)

Nema komentara:

Objavi komentar