Preporučena Google reklama

nedjelja, 22. rujna 2013.

Pucanje u prstima, kako do toga dolazi?

Nema neoborivih naučnih dokaza koji tvrde da pucanje prstima može izazvati artritis, ali, ako je ova navika dugoročna, može dovesti do problema u funkcionisanju zglobova. Kako do toga dolazi?



Pogledajte


Pucanje prstima je česta navika koja može da vam škodi, naročito ako ste u tome neumereni

Zglob se nalazi na spoju dve kosti. Ligamenti povezuju kosti jednu za drugu, a kapsula zgloba okružuje sve to. Kapsula zgloba ispunjena je prirodnim lubrikantom koji se naziva sinovijalna tečnost i koji omogućava glatko kretanje.

Kada lomite prste, zglob je povučen, a kapsula zgloba se širi. Ovo snižava pritisak unutar nje, oslobađajući gasove rastvorene u sinovijalnoj tečnosti kako bi oni popunili upražnjen prostor. Taj nalet gasova izaziva prasak.

Ugljen dioksidu, azotu i kiseoniku potrebno je oko 30 minuta da se ponovo rastvore u sinovijalnu tečnost. Zbog toga morate da sačekate neko vreme pre nego što opet poželite da pucate prstima.

Pucanje prstima je prijatno zato što isteže zglob i stimuliše nervne završetke koji se tu nalaze. Iako je malo verovatno da će to ošetetiti hrskavice, što bi dovelo do artritisa, ipak može dovesti do nestabilnosti zgloba, a može vam oslabiti i stisak šake, pa čak i narušiti normalno funkcionisanje ruke.

Zato dobro razmislite pre nego što se sledeći put zanesete u pucketanju.


(zena.blic.rs)

Nema komentara:

Objavi komentar