Preporučena Google reklama

četvrtak, 2. siječnja 2014.

Dogodilo se na današnji dan, 2. januar 2014. godine

Danas je 2. januar 2014. Na današnji dan dogodilo se:


1492. - Kraljevinu Granadu zauzele su hrišćanske snage kralja Ferdinanda V i kraljice Izabele I, čime su Mavri izgubili svoje poslednje uporište u Španiji. Posle pada Granade, Mavri (ili Morisci) naterani su da prime hrišćanstvo ili da napuste Španiju, ali su i pored toga bili podvrgnuti inkvizitorskim progonima.

1833. - Britanske trupe zauzele su Folklandska ostrva u Atlantskom okeanu. Taj arhipelag udaljen je oko 500 kilometara od argentinske obale i nalazi se u južnom Atlantiku. Dan ranije London je proglasio suverenitet nad ostrvima, izbacivši s njih argentinski garnizon.

1837. - Rođen je ruski kompozitor, pijanista i dirigent Milij Aleksijevič Balakirjev, pokretač i idejni vođa kompozitorske grupe, po njemu nazvane Balakirjevljev kružok ili ''Velika petorica''. Grupu su činili još Cezar Kjuj, Modest Musorgski, Nikolaj Rimski-Korsakov i Aleksandar Borodin. Nadovezujući se na ruskog kompozitora Mihaila Glinku, izgradio je muzički stil na elementima folklora, prvenstveno ruskog i orijentalnog. Dela: simfonijske poeme ''Rusija'', ''Tamara'', muzika za ''Kralja Lira'', klavirske kompozicije, uključujući fantaziju ''Islamej''.

1839. - Francuski pionir fotografije Luj Dager snimio je prvu fotografiju Meseca.

1846. - Otvorena je prva čitaonica u tadašnjoj Kneževini Srbiji, nazvana Srpsko čitalište, kasnije Čitalište beogradsko. Slične čitaonice ubrzo su osnovane i u drugim gradovima Srbije.

1870 - Osnovana prva srpska glumačka škola. Odluka da se u Beogradu osnuje glumačka škola doneta je decembra 1869. godine, jer se osećala potreba za školovanim glumačkim kadrom. Zvanično je otvorena 2. januara 1870. godine. U njoj su predavali: Aleksa Bačvanski - teoriju glume, Jovan Bošković - srpsku književnost, Jovan Đorđević - francuski i nemački jezik i istoriju, kapelnik Dragutin Reš - pevanje (skaliranje), Mioković - mačevanje, Ducman, bivši štalmajstor kneza Mihajla - jahanje. Prvi učenici glumačke škole bili su: Petar Dobrinović, Toša Anastasijević, Mara Grgurova-Đorđević, Sofija Đorđević-Peleš, Dimitrije-Papa Dukić, Kosta Đorđević-Karagalija, Nikola Živković Mirabo i dve sestre Rudić... Škola je prestala sa radom novembra iste godine, pošto je ocenjeno da nije dala veće umetničke razultate. Od svih učenika najviše je postigao Pera Dobrinović. Glumom su nastavili da se bave i Marija Grgurova-Đorđević, Sofija Peleš i Toša Anastasijević. Dimitrije Dukić napustio je pozorište, ali je kao profesor gimnazije napisao istorijsku dramu ''Carica Milica'', koja je 1898. godine izvedena u Narodnom pozorištu u Beogradu.

1898. - Rođena je srpska glumica Ljubinka Bobić, koja je 1921. započela karijeru u Beogradu kao tumač uloga naivnih, nestašnih, vragolastih devojaka, osvojivši na prečac gledalište vedrinom i neposrednošću. Tumačeći potom karakterne uloge, iskazala je izuzetno scensko umeće. Njenu karijeru najviše je obeležila nenadmašna interpretacija Živke u "Gospođi ministarki" Branislava Nušića.

1920. - Rođen je američki pisac i profesor biohemije Isak Asimov, pisac naučno-fantastične proze. Naučno-popularna dela: ''Hemikalije života'', ''Zvezde i njihovi putevi'', ''Unutar atoma'', ''Svet nitrogena'', ''Ljudski mozak'', ''Nauka, brojevi i ja''. Književna dela: ''Ja, robot'', ''Čelične pećine'', ''Golo sunce'', ''Vasionske struje'', ''Zadužbina'', ''Druga Zadužbina'', ''Zadužbina i carstvo'', ''Kraj večnosti''.

1944. - Helikopter je prvi put počeo da se koristi u ratu, i to od strane Britanaca.

1959. - Lansiran je prvi vasionski brod ka Mesecu, sovjetska ''Luna I'' bez ljudske posade.

1959. - Dan pošto je srušio režim diktatora Fulhensija Batiste i ušao u Havanu, Fidel Kastro je za privremenog predsednika Kube naimenovao Manuela Urutiju.

1966. - U Španiji je prvi put rođeno jedno jevrejsko dete još od proterivanja Jevreja 1492. godine.

1971. - Tokom fudbalske utakmice Seltika i Rendžersa, u škotskom gradu Glazgov srušio se deo tribine na stadionu ''Ajbroks park'' i poginulo je 66 navijača.

1987 - Rođena Nađa Higl, plivačica, svetska šampionka.

1995. - Naučnici su koristeći teleskop "Keck" na Havajima otkrili najudaljeniju galaksiju, od Zemlje udaljenu približno 15 milijardi svetlosnih godina.

2007. - Umro je Tedi Kolek, legendarni gradonačelnik Jerusalima, koji je tim gradom upravljao gotovo tri decenije. Kolek, koji je dobio ime po ocu cionizma Teodoru Herclu, bio je prvi čovek Jerusalima od 1965. do 1993. godine u čak šest mandata. Neobični gradonačelnik, poznat po činjenici da je njegov privatni telefonski broj dostupan svima, rođen je 1911. nedaleko od Budimpešte, a odrastao je u Beču. Bio je blizak saradnik oca izraelske nacije Davida Ben-Guriona i član njegovog kabineta.

Nema komentara:

Objavi komentar