Preporučena Google reklama

petak, 27. rujna 2013.

Kako pobijediti prehladu bez lijeka

Naglo zahlađenje u septembru mnogima je donijelo prehladu praćenu zapušenim nosem, bolom u grlu, kijanjem, kašljem, promuklošću... Kako pobijediti prehladu bez lijekovaa?




Razlog je najčešće to što nismo adekvatno obučeni, a jutra i večeri su izrazito hladni za ovaj period godine. Nemojte odmah da se okrećete lijekovima, već probajte da prehladu izliječite na prirodne načine koji će brzo da podignu imunitet i pročiste disajne kanale.
Topla domaća goveđa supa ili pileća čorba dokazano pomažu kod prehlade, a dok uživate u njihovom ukusu niste svjesni da inhalirate i nazalne kanale. Vrlo je važno da koristite obilje svježeg povrća poput šargarepe, celera, krompira, crnog i bijelog luka. Nutricionisti predlažu da dodate i list kupusa, svježu papriku i korijen đumbira jer će je učiniti još zdravijom.
Grlo ispirajte nekoliko puta dnevno rastvorom sode bikarbone ili čajem od žalfije kako biste spriječili razvoj bakterija.
Odlazak u saunu je takođe efikasno rješenje kod prehlade koja nije izazvana virusom. Kada se dobro preznojite, nestaće i prehlada. Ukoliko niste ljubitelj saune, uveče pred spavanje potopite stopala u toplu kupku i dolivajte vruću vodu sve dok možete da izdržite. Opustite se, sačekajte da jeza nestane, pa idite na spavanje i dobro se utoplite.


(banjalukalive.com)

Nema komentara:

Objavi komentar